Вітаємо Вас Гість


Muzspilnota

Головна Репортажі | Реєстрація | Вход | RSS

Головна
Про нас
Новини он-лайн
Музичні проекти
Репортажі
Радіо
Відео
Музика
Організації
Фестивалі
Клуби
Медіа
Форум
Друзі

Код банера

Ссылки:
Ссылки:

Контакти гуртів




Неформатний FM
15:18
Понад 38 колективів з усіх куточків України зберуться 31 травня на мистецькому порталі muzspilnota.org.ua у «Країні:рок». Всі вони презентуватимуть свої доробки та бачення розвитку сучасного музичного мистецтва. Проте вже зараз, за два тижні до старту проекту «Країна:рок» можна зробити висновок: українська музика – це неформат для FM-радіостанцій.

Головний аргумент до цього висновку – жодна FM радіостанція не відгукнулась на заклик підтримати проект «Країна:рок», який став уже другим у серії мистецьких заходів «Країна:твоя музика». Втім, перша акція («Країна:етно», 31 березня 2009) також не викликала пожвавлення серед FM – десятки листів-прохань від організаторів «Країни»та мовчазна тиша у відповідь. Проте Інтернет-радійники не залишилися осторонь та взялися до справи з повною відповідальністю. Вінницьке MyRadio, чернігівський «Високий Вал», київське «Молоде радіо» та канадська «СКРИНЯ» стали на захист музики, яка наразі має тільки онлайн-прописку за «неформатність».

Ось перелік «не форматних» етно-колективів, які прийняли участь у «Країні:етно» 31 березня:
1) "Русичі" (м.Білгород-Дністровський, Одеська область)
2)"PoliKaрп" (м.Київ)
3)"АтмАсфера" (м.Київ)
4)"Етно XL" (м.Рівне)
5) "Чарзілля" (м.Київ)
6) "Перлина Степу" (м.Київ)
7) "ТаРУТА" (м.Київ)
8) "Вій" (м.Київ)
9)"Самі Свої" (м.Київ)
10) "Місто казкових мрій" (м.Київ)
11)"All River's Heart" (м.Запоріжжя)
12) "Вертеп" (м.Дніпропетровськ)
13) "Ойра" (м.Харків)
14) "ГАЙДАМАКИ" (м.Київ)
15)"Оркестр Янки Козир" (м.Київ)
16) "Очеретяний кіт" (м.Вінниця)
17) "Українські Барви" (м.Київ)
18) "Тамлин" (м.Дніпропетровськ)
19) "САД" (м.Київ)
20) "ДахаБраха" (м.Київ)
21) "Бурдон" (м.Львів)
22)"Стелсі" (м.Чернівці)
23)"Контрабас" (м.Полтава)
24) "Сестри Тельнюк" (м.Київ)
25) "Божичі" (м.Київ)
26) "Йорий Клоц" (м.Львів)
27)"Ренесанс" (м.Ірпінь, Київська область)
28) "КораЛЛі" (м.Івано-Франківськ)
Почесний гість «Країни:етно»- Ніна Матвієнко

Далі – «не форматні» рокери, яких можна буде побачити і почути 31 травня:
1)"Гапочка" (м.Київ)
2)"Ренесанс" (м.Ірпінь)
3)"Singleton" (м.Київ)
4)"Опіум" (м.Львів)
5)"Outcry" (м.Луцьк)
6)"Назад шляху немає" (м.Київ)
7)"4ерВоНе" (м.Львів)
8)"Царство Небесное" (м.Стаханов)
9)"Метелики" (м.Львів)
10)"Desert Krakens" (м.Київ)
11)"КораЛЛі" (Івано-Франківськ)
12)"Dalai Lama" (Львів)
13)"F*LOVERS" (м.Київ)
14)"Ху4" (м.Львів)
15)"Андерсон" (м.Київ)
16)"TheRabbitInTheHat" (м.Київ)
17)"Абразия" (м.Дніпропетровськ)
18)"Extra!Extra!" (м.Київ)
19)"Нерозгадані" (м.Біла Церква)
20)"Torkvemada" (м.Київ)
21)"Контрабас" (м.Полтава)
22)"Ет сетера" (м.Суми)
23) "Dиректорiя" (м.Київ)
24) "Нет С'love" (м.Дніпропетровськ)
25) "Янсен Кукансен" (м.Херсон)
26) "ЗаКрай" (м.Біла Церква)
27) «ДорогиМеняютЦвет» (м.Полтава)
28)"Хорта" (м.Запоріжжя)
29) "Ways Of Dependence" (м.Львів)
30) "Samosaboyzz" (м.Київ)
31) "SЮR Band" (м.Київ)
32) "ПОЛИНОВЕ ПОЛЕ" (м.Львів)
33) "Ин Тим" (м.Київ)
34) "СТРЕЛЬЦОВ" (м. Харків)
35) "Один" (м.Івано-Франківськ)
36)"Тенета" (м.Кривий Ріг)
37) "Аварійне небо" (м.Київ)
38) "Транс-Формери" (м.Полтава)
гості проекту - гурт "ГАЙДАМАКИ"

І це ще не все. Кількість колективів, що готові до участі в «Країні», швидко зростає. Саме тому релізи проекту виходять з позначками «станом на сьогоднішній день». До речі, у «Країні:рок» братиме участь також білоруський колектив «PortFolio». Розширюємо географію smile Не менш важливим досягненням для проекту «Країна:рок» є той факт, що музиканти російського гурту «Мумій троль» пообіцяли також зазирнути «на вогник», якщо, звісно, матимуть час 31 травня.
Якщо ж ці всі колективи (без сумніву, талановиті та перспективні) не викликають інтересу у ФМ-радійників, то це свідчить швидше про обмеженість форматів українських радіостанцій, аніж про неякісність сучасного музичного ресурсу.
«Із такою позицією за кілька років самі ФМ-станції можуть стати неформатними» - стверджує «Молоде радіо».
«Хто скільки знає непопсових радіостанцій? Перерахували на пальцях? Але це не головне, лякає їх кількість у процентному співвідношенні! Чому вони не можуть на рівних конкурувати з попсовими станціями чи ,можливо, справа у тому, що рекламодавці не сприймають їх аудиторію?У них склалося погане враження про людей, що слухають рок? Я, наприклад, знаю тільки дві радіостанціі у своєму місті, на одній тепер музичну базу переслуховують, на іншій грає зарубіжний меінстрім і тільки вимогами національної ради туди дотикуються українські виконавці!Ходили по магазинам свого міста? Де можна купити, наприклад, альбом гурту Опіум чи Мерва? Запитайте, що купують люди? ТІК, Бумбокс — це у кращому випадку...Чому вони не підтримали проект «Країна: Рок»? Мабуть, самі не вірять у своє майбутнє!» - говорить редактор формату «Український рок» Інтернет-радіостанції MyRadio.com.ua Сашко Уманець.
Стас Шумлянський, директор хвилі української музики «Молоде радіо», розставляє крапки над «І»: «Я не буду як колись Сашко Євтушенко казати, що власників наших ФМ-станцій за те, що вони роблять, треба перестріляти з автомата. Я вважаю, що кожен з них має право не лише на життя, а й на те, щоб крутити в ефірі своєї станції те, що бажає за потрібне – якщо він при цьому не порушує закон, а його «піпл» (пардон, слухачі) хаває. Обурюватися діями людей, які «тупо заробляють гроші» й не хочуть чи-то там допомагати молодим музикантам, чи робити якісь ще «не форматні» речі – вибачте за тавтологію тупо. Справа – зовсім не в них. Справа в тих, хто повидавав їм ліцензії на частоти – які, як відомо, є спільною власністю громадян України. Ні, навіть не так. Справа в тих, хто під крики про утиски української мови, загрозу національному інформаційному простору і т.д. – кожного разу віддавав дефіцитну ФМ-частоту під чергове «розмовне-інформаційне», чи «розважально-інформаційне», як дві краплі води схоже на 3-5 вже існуючих радіо.
Але справа не лише в Нацраді. «Молоде радіо» колись стало першою у Києві радіостанцією, яка крутила 100% української музики. Зараз уже цим нікого не здивуєш, але тоді, у 2005 році, нас усі питали: «Де ви візьмете стільки якісної української музики?»
Ми брали якісну й цікаву музику, для багатьох гуртів наш ефір став першим трампліном до слухачів. Ми тоді виходили на частоті 69,68 МГЦ. Це УКХ-діапазон, або «нижній» ФМ. Попри те, що частота була відверто некомерційною, вона б мала своїх слухачів і, переконаний, існувала б досі. Потрібна була лише допомога. Але її не було. Звернення до державних структур і «патріотичних» фондів, відомих меценатів і партійних діячів мали однаковий результат: жодної відповіді. Ми протрималися рік – витискаючи гроші, де тільки могли: у американського посольства, швейцарського фонду й навіть Березовського. І гроші, які йшли за статтями «гонорари» чи «зарплати» ішли на оплату трансляції радіо. Якби ситуація повторилася, я, на жаль, зовсім не впевнений у тому, що ця підтримка була б зараз. Що якась би рекордингова компанія розміщувала б там рекламу, що компанії б робили якісь спонсорські передачі – знаючи, що з комерційної точки зору це поки не зовсім для них вигідно, але що ставши на ноги, така станція створить свою аудиторію. І це буде вигідно усім, хто працює на цьому полі – і в грошовому плані також. Саме тому й борсаємося кожен у своїй банці досі. Хтось вже в ній потонув, хтось свою грудочку масла таки збив. «Молоде радіо» - серед останніх. Час від часу ми подаємо сигнали до об’єднання – тим, хто може їх почути. Робити своє, бути готовим об’єднуватися у більшу справу й чекати, коли буде слушна нагода – я не бачу кращої лінії у цій ситуації
».

Можливо, серед гостей наступної «Країни» будуть представники Нацради з питань радіомовлення, і ми зможемо пробитися на недоступні «формати». Наразі ж закликаємо усіх представників ЗМІ на всіх рівнях підтримати проект «Країна:твоя музика», найближча акція якого – «Країна:рок»- відбудеться уже 31 травня, та не лишатися осторонь вільного культурного простору. Не можна робити вигляд, що в Україні немає справжньої музики. Хай ми не так часто чуємо її в ефірі радіостанцій (хочеться вірити, що це тимчасово), хай вона не лунає з екранів телевізорів, але вона є!
Запрошуємо усіх бажаючих долучитися до відкритої дискусії на тему «Форматні кордони» цієї неділі, 24 травня, на сайті http://muzspilnota.org.ua/. Початок о 15:00. Свобода слова, преси, думки та волевиявлення гарантується!

З повагою та вірою в українську музику,
Кирило та Тетяна Брагіни
http://muzspilnota.org.ua/

Переглядів: 1649 | Додав: mediagroup | Рейтинг: 0.0/0 |
Усього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]